Debatt: Lidingö måste ta krafttag mot våld i nära relationer och hedersvåld
Jonas Lundgren skriver följande på Lidingösidan:
Under de senaste åren har jag jobbat på olika sätt mot mäns våld mot kvinnor och framförallt hedersrelaterat våld- och förtryck. Stadens socialförvaltning arbetar på ett förtjänstfullt sätt med dessa frågor, men politiskt är det tyst. Detta är en fråga som måste föras upp på ett tydligare sätt på den politikiska dagordningen på Lidingö. I mitt arbete har jag träffat många kvinnor som utsatts för mäns våld eller för det kollektivt sanktionerade hedersrelaterade våldet och förtrycket.
Vi får aldrig leva i tron att Lidingö är en skyddad zon från denna typ av företeelser. Det är helt enkelt inte sant. Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. Det förpliktigar. I mitt politiska arbete strävar jag efter att i alla sammanhang lyfta de feministiska aspekterna. Jämställdhet och ett samhälle fritt från våld är något vi alla, oavsett könsidentifikation, tjänar på.
På Lidingö finns den fantastiska kvinnojouren Kerstin. När jag pratat med dem berättar de att ett av deras stora problem är den osäkra finansieringen. Trots att kvinnojourer drivs i ideell regi är de, som jag ser det, ett allmänintresse. Kvinnojouren håller just nu på att inleda arbetet med projektet Huskurage där grannar och vänner kan spela en större roll för att upptäcka och slå larm om mäns våld mot kvinnor. Lidingös politiker har ett ansvar för att säkra en långsiktig finansiering för denna viktiga verksamhet. Därför föreslår vi från Vänsterpartiet att Lidingö stad tecknar ett så kallat IOP-avtal med kvinnojouren Kerstin. Ett IOP-avtal (ideellt-offentligt partnerskap) skulle innebära att jourens finansiering kunde löpa över längre tidsperioder än bara ett år.
När det gäller det hedersrelaterade våldet och förtrycket så känns det nog för de flesta Lidingöbor som en avlägsen fråga. Men det är det nödvändigtvis inte. Lidingö är ingen skyddad zon heller i detta fall. Därför föreslår jag att grund- och gymnasieskolan ska få en gemensam handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck. Handlingsplanen ska leda till att hedersrelaterat våld och förtryck upptäcks på ett tidigt stadium och också till att personalen vet hur man ska agera i frågor där sådana situationer uppstår.