Reflektioner kring Lidingö stads årsredovisning för 2009

Sven_Erik_Wanell3



Lidingövänsterns Sven-Erik Wånell resonerar kring Lidingö Stads årsredovisning.

Etthundratio sidor med komprimerad information – det är årsredovisningen och måluppföljningen för Lidingö stad med all dess omfattande verksamhet. Som vanligt blir jag imponerad av allt som uträttats. Gemensamt har vi byggt upp en väl fungerande förskola och skola, omsorg om personer med funktionsnedsättning och äldre, kultur och fritidsverksamhet, parker, skogar, gator, Elfviks gård … Årsberättelsen andas en berättigad stolthet över vad all kunnig och engagerad personal uträttat under året som gått!

Mycket, kanske det mesta, råder det en politisk enighet om. Men visst skulle det göra skillnad, till det bättre, med en vänstermajoritet. Inte minst ser man det på det som årsberättelsen inte tar upp.

Årsberättelsen yvs över de höga genomsnittliga betygen i Lidingö, något vi dock delar med alla kommuner med många välbeställda och välutbildade föräldrar. Däremot glider årsberättelsen över det faktum att det finns stora skillnader i elevernas förutsättningar, vilket återspeglar sig i betygen. ”Alla barn och elever ges likvärdiga möjligheter. Stor hänsyn tas till barn i behov av särskilt stöd” lyder ett av stadens mål. Årsredovisningen nöjer sig med att beskriva åtgärderna som att ”det har förts och förs en gemensam diskussion om på vilket sätt elevernas behov av stöd ska tillgodoses”. I vänsterns Lidingö skulle vi ha gått från ord till handling!

Omslagsbilden visar en elev i musikskolan. Men ingenstans nämns att musikskolan ännu ett år fått klara sig utan egna lokaler!

I årsberättelsen blir vi informerade om att hyresrätterna är flest, 7 700 av totalt 20 300 bostäder – men det blir bara 38 procent. Och det är en ständigt krympande andel, något som förbigås med tystnad i årsberättelsen. Kön till en hyreslägenhet är lång. Och för de som är i störst behov är chansen försumbar att kunna få en bostad via stadens bostadsutskott: under 2009 fick tre hushåll en bostad. Det måste vara ett oöverträffbart bottennapp. I årsberättelsen läser vi att stadens allmännyttiga fastighetsföretag Lidingöhem har ett eget kapital om hela 243 Mkr. I vänsterns Lidingö hade de pengarna använts för att bygga nya hyreslägenheter!

I årsberättelsen framhålls valfrihetssystemen som införts i äldreomsorgen under året. Men ingenstans nämns att det är biståndsbedömaren som bestämmer insatserna, inte den äldre själv. Vänsterns alternativ är en valfrihet för den äldre att bestämma över den hjälp man ska få, inte valfrihet för företag att etablera sig och tjäna pengar på att tillhandahålla äldreomsorg.

Valfrihet införs nu också för den som behöver flytta till ett vård- och omsorgsboende. Lidingö sjukhem har en boendemiljö de flesta vill välja bort. Staden har i flera år haft möjlighet att bygga nya äldreboenden för att ersätta Lidingö sjukhem. Det hade gett ökad valfrihet – men den moderatledda majoriteten motsätter sig av ideologiska skäl att staden tar sitt ansvar och bygger. Vänstern står för det ansvarstagande alternativet, i åratal har vi sagt ”bygg nu!”.

I årsberättelsen hänvisar man gärna till bra betyg i nationella jämförelser. Man berömmer sig av att ha personal i äldreomsorgen med som man säger ”adekvat kompetens”. Men man nämner inte att Socialstyrelsens Äldreguiden ger Lidingö betyget 1 vad gäller personalens utbildning, där 1 är sämst och 5 bäst.

Årsberättelsen talar om det goda samarbetet med Lidingös föreningar. Men man glider över konsekvenserna av Lidingös utpressning mot föreningar att själva ta ansvar för lokaler – som ishallarna. De båda föreningarna inom hockey och konståkning har svårt att leva upp till sina åtaganden, och när en ny förening etableras har den svårt att få istider.

Lidingö har en fantastisk resurs i Elverket som mötesplats för öns ungdomar och som en smältdegel för ungdomarnas kulturliv. Att staden abdikerat från sitt ansvar att hålla Elverket öppet nämns inte.

Staden säger sig ha bra ambitioner att värna miljön. Ett mycket konkret exempel var den båttvätt som etablerades i Käppalahamnen. I årsberättelsen konstateras att projektet var ”mycket lyckat”, med det lakoniska tillägget ”avslutat”. Nedlagt eftersom moderaternas värnande om miljön bara är en läpparnas bekännelse!

Året som gick var det näst sista året att klara målet att alla hinder för tillgänglighet ska byggas bort. Även personer med olika funktionsnedsättningar ska kunna ta sig fram på ön och komma in i alla offentliga lokaler. Inget nämns om hur staden lever upp till de mål riksdagen satt upp, ja moderaterna har inte ens brytt sig om att ha detta som ett prioriterat mål. Tillgängligheten för bilarna är viktigare än tillgängligheten för människor. Ja, nog skulle en vänstermajoritet på ön ge skillnad!

2010-04-06
/Sven Erik Wånell
Kommunstyrelsen
Vänsterpartiet Lidingö

Kopiera länk