Håll fritidsgårdarna öppna sommartid!

Ibland får folk för sig att kulturpolitik är en lek. Man får för sig att man på detta område inte behöver ha en seriös strategiskt övervägt plan för hur man ska få människor att engagera sig i kulturella sammanhang.

Ibland får folk för sig att kulturpolitik är en lek. Man får för sig att man på detta område inte behöver ha en seriös strategiskt övervägt plan för hur man ska få människor att engagera sig i kulturella sammanhang. Lidingö Stad är bra på att engagera människor. I vår stad finns drivande eldsjälar. De finns på Sagateatern, de finns i den kommunala musikskolan, de finns på Danscentret och de finns i Kultur och Fritidsnämnden. Det saknas inte ett ungdomsperspektiv. Eller gör det? Jag tror att de som verkligen vet hur de vill ha det kulturella livet på Lidingö är ungdomarna. Och för dem finns ingen plats för att vara med och påverka, att styra utvecklingen åt ett håll de tycker är lämpligt. Att inte ta sitt ansvar, som politiker eller som tjänsteman, och lyssna på de som faktiskt påverkas av ens beslut är farligt. Jag säger inte att ingen politiker, ingen tjänsteman lyssnar, däremot tror jag att det är nödvändigt att tänka om lite.

   Igår var jag på Skärsätragården. Det var sista dagen fritidsgården hade öppet före sommaren. Naturligtvis unnar jag fritidsledare och andra att få ledigt och även de njuta av sommaren. Dock tror jag att kommunen tänker fel. Man tänker fel när man stänger igen fritidsgårdarna och lämnar ungdomarna. Nu är det sommar, det innebär, med undantag för ett fåtal aktiviteter på Elverket, att den kommunala ungdomsverksamheten stannar av och tar ledigt. Ombudgeteringen för kommunen, som nu måste dra åt svångremmen i finanskrisens kölvatten innebär en nedskärning i alla kommunala nämnder med 1%. Men jag undrar om kommunen inte hört talas om prioriteringar och långsiktiga lösningar.

    Bland Lidingös ungdomar är alkoholkonsumtionen hög. Droger börjar också bli ett oroväckande inslag i ungdomarnas vardag genom s.k. "boffning" och andra berusningsmedel. Den skadeverkan som detta innebär är stor, både för ungdomar och för kommunen i stort. Vilka dumheter begår inte människor med alkohol och droger i blodet? En av de instanser som bedriver det bästa arbetet mot droger och alkohol är fritidsgårdarna, vilka ska ha en stor eloge för detta. Men nu slår alla ungdomars fritidssysselsättningar igen portarna och hälsar välkomna åter nästa läsår. Är detta rätt tänkt? Sagateatern, Danscentret, Musikskolan och Fritidsgårdarna är alla en hjälp för ungdomar som ger dem en möjlighet att göra något meningsfullt av sin fritid. En möjlighet som många också tar. Det ser vi, fritidsgårdarna är ofta välfyllda, kön till musikskolan ringlar lång. Vad ska ungdomarna ta sig för i sommar? Vi vet alla att när vädret blir fint finns det många vid samlingspunkterna, vid Statoilmacken, vid Kottlasjön och även på skolgårdarna. Alkohol är inget ovanligt i denna umgängesform. Detta leder till en rad saker som får konsekvenser för kommunen i stort, misshandelsfall, ungdomsgäng som driver runt på gatorna, de vill ingen illa men pensionärer och äldre väljer ändå att stanna hemma nattetid. Det sker mycket som vuxenvärlden inte ser, eller inte vill se.

 Med hjälp av en sån liten satsning som att hålla fritidsgårdarna öppna, låta dem arrangera konserter och så vidare, så kan man förebygga mycket. Kommunpolitikerna vet med all säkerhet om detta. Man skulle med all säkerhet säga att man inte har råd. Så låter det ju allt som oftast. Men frågan är om man inte, med ett par öre till i kommunalskatten, skulle kunna hålla fritidsgårdarna sommaröppna, och minska skadeverkan som kan komma i fråga om så inte är fallet. Frågan är om vi inte är skyldiga ungdomarna detta? Det tycker jag. Och det skulle med all säkerhet, som det alltid gör, betala sig att satsa på de unga.

/Jonas Lundgren
Vänsterpartiet Lidingö

 

Kopiera länk