artikel

Debatt: Kortsiktigheten vann i kampen om Gångsätra

Kommunfullmäktige sa nej till folkomröstning om Lidingös gymnasieskolor. Det är en bristande respekt för demokratin men sanningen är att den styrande trojkan, M, FP och KD, i praktiken redan lagt ner Gångsätra. Det fanns alltså inget att rösta om. Majoriteten slår ner det folkliga missnöjet och agerar kortsiktigt. Det avgörande problemet med att lägga ner Gångsätra gymnasium och flytta dess elever till Hersby är nämligen att kommunen inte kommer att ha plats för Lidingös niondeklassare.

Redan i år kommer Lidingös grundskolor att slussa ut cirka 1100 elever från nian, men på Lidingö kommer det bara att finnas 930 platser, totalt för tre årskurser. Frågan är vilka elever det är som kommer få stryka på foten, inte få plats i Lidingös gymnasieskola? De med bäst betyg? Troligen inte. Troligt är att de elever som kommer att missgynnas av Lidingös politiska majoritets kortsiktiga politik är de elever som är svaga i skolan.

Just nu är det en svacka i antalet gymnasieungdomar i länet. Men alla, även de tre styrande partierna, vet att det under slutet av 2010-talet blir en kraftig ökning. Då behövs på nytt två gymnasieskolor. År 2020 beräknas det vara drygt 2000 ungdomar i gymnasieåldern i Lidingö. De ska konkurrera med en ökande ungdomskull om platserna i hela länet. Hur långt måste de med sämst betyg, de som är i behov av mest stöd för att klara sin utbildning, åka för att få en gymnasieplats?

Ser vi på problemet än mer långsiktigt så är prognosen att till och med 2030 öka Lidingös befolkning med 8000-11000 invånare. Var ska dessa personers barn få utbildning? Det blir garanterat inte på Lidingö. Om bara några år kommer vi höra ungdomarnas och föräldrarnas rop om för få gymnasieplatser på Lidingö. Vänsterpartiet vet att Gångsätra kommer att behövas i framtiden. Majoriteten blundar. Tyvärr får man den politik man väljer. I nästa val hoppas vi att Lidingöborna har den politiska majoritetens, såväl blå som röd-grön, i åtanke och röstar för långsiktighet och ansvarstagande.

/Jonas Lundgren
Sven-Erik Wånell
Vänsterpartiet Lidingös kommunpolitiska grupp

Kopiera länk