Uncategorized

Öppet brev till vänsterpartiets landstingsgrupp angående Lidingöbanan och Spårväg city

Med anledning av Gunilla Roxby Cromvalls text på Stockholmsvanstern.se den 30/8-2011.

Vänsterpartiet Lidingö har under väldigt många år haft som profilfråga att bevara och rusta upp Lidingöbanan som förbinder Lidingö stads höghusområden i bland annat Baggeby/Bodal/Larsberg samt Brevik/Käppala med Ropsten och därmed Stockholms stad. Vänsterpartiet Lidingö har ställt sig bakom det avtal Lidingö Stad träffat med SLL i såväl kommunstyrelsen som kommunfullmäktige. Vår linje har alltid varit att bevara och rusta upp Lidingöbanan samt att denna är viktig för vår kommuns kollektivtrafikkommunikationer med Stockholm.
Vänsterpartiet Lidingös uppfattning är att sammanlänkningen av Spårväg city och Lidingöbanan är den slutgiltiga räddningen för Lidingöbanan som gör att vi äntligen kan slippa att ständigt kämpa för Lidingöbanans bevarande, något som vårt parti, i alla fall på Lidingö, arbetat hårt för under de senast dryga 50 åren.

Den 30/8 publicerade Gunilla Roxby Cromvall en text på hemsidan Stockholmsvanstern.se där hon menade att sammanlänkningen av Lidingöbanan och Spårväg city ges en gräddfil av landstinget på bekostnad av andra angelägna kollektivtrafikprojekt.
Vänsterpartiet Lidingö menar att det träffade avtalet med Stockholms läns landsting är både rimligt och viktigt. Vidare anser vi att det är felaktigt att ställa en utbyggd spårväg i södra länet i motsatsförhållande till sammanlänkningen av Spårväg city och Lidingöbanan. Detta bygge kan också ge värdefulla möjligheter som senare kan användas i verkställandet av andra utbyggnadsprojekt.

På Stockholmsvanstern.se skriver Roxby Cromvall följande: ”Det är sannolikt ingen slump att Christer G Wennerholm och hans kumpaner prioriterar att bygga ut Spårväg City från Hamngatan via Östermalm, Djurgården, den nya exklusiva stadsdelen Norra Djurgårdsstaden till Lidingö och Gåshaga brygga. Det är här han har sina väljare, inte i Botkyrka eller i Flemingsberg. Och visst är det väl så att Christer G har en kusin i Värtan som han lovat en egen spårvägslinje?”
Vänsterpartiet Lidingö anser att det är ett grovt misstroende mot våra lokala representanter att påstå att avtalet mellan Stockholms läns landsting och Lidingö stad har något med var Christer G Wennerholm släkt bor. Vad det gäller är, anser vi, ett angeläget kollektivtrafikprojekt.

Avslutningsvis vill vi i Vänsterpartiet Lidingö uttrycka att vi tycker att det är synd att Vänsterpartiets landstingsgrupp inte tagit kontakt med den berörda lokalföreningen i partiet, oss, i frågan. Det hade varit bättre om vi kunnat enas än att vi står på olika sidor i frågan. Vi hoppas på ett bättre samarbete i framtiden.

/Sven-Erik Wånell
Jonas Lundgren
Vänsterpartiet Lidingös kommunpolitiska grupp

Kopiera länk