Uncategorized

En opera på Lidingö – varför inte?

Föreslagen bild JonasSedan nyår har mycket sagts om planerna på ett nytt operahus i Stockholm. Operachefen anser att det är nödvändigt, kulturministern säger att det är ett projektet som har hennes sympati och Madeleine Sjöstedt (fp), som är initiativtagare till projektet, är entusiastisk. En annan som är full av entusiasm är kommunalrådet Paul Lindquist (m). Han vill att operan byggs på Lidingö och har anvisat flaggberget i Torsvik som lämplig plats. Idén är god och man bör aldrig sätta käppar i hjulet för att utveckla kulturlivet i staden eller landet.

Sedan nyår har mycket sagts om planerna på ett nytt operahus i Stockholm. Operachefen anser att det är nödvändigt, kulturministern säger att det är ett projektet som har hennes sympati och Madeleine Sjöstedt (fp), som är initiativtagare till projektet, är entusiastisk. En annan som är full av entusiasm är kommunalrådet Paul Lindquist (m). Han vill att operan byggs på Lidingö och har anvisat flaggberget i Torsvik som lämplig plats. Idén är god och man bör aldrig sätta käppar i hjulet för att utveckla kulturlivet i staden eller landet.

Dock finns en viss betänklighet för oss som värnar även den kommunala kulturen. Köerna till Sagateatern är två år långa, kommunen har Sveriges högsta avgifter i musikskolan enligt SMOK och anslagen till kulturverksamhet i kommunen skars ner markant i senaste budgeten. Det går självklart att ha ett operahus i kommunen, det är en riktigt bra idé, men samtidigt får detta aldrig bli täckmantel till underfinansiering av kommunens kulturverksamheter. En kulturkommun som har ambitionen att synas, bli en plats på kartan i kultursammanhang, får aldrig glömma bort det egna kulturlivet och sedan hänvisa till att en av Sveriges ytterst få operascener faktiskt ligger i kommunen.

Mer pengar till kultur är en viktig politisk fråga, man får dock aldrig blanda ihop korten. Operan är tänkt att finansieras av staten och näringslivet, kulturlivet i kommunen däremot, finansieras av kommunala medel. Att det ena blir eftersatt får aldrig ursäktas med att det andra existerar. En bra kommunal musikskola, dit alla har tillträde oavsett ekonomi, är en förutsättning för att vi kanske en dag ska se en lidingödotter eller lidingöson på operascenen i kommunen. Ett operahus vore en bra idé, men en minst lika bra idé är att prioritera kulturverksamheten på Lidingö.

Jonas Lundgren (v)
styrelseledamot Vänsterpartiet Lidingö
ledamot av Vänsterpartiet Storstockholms kulturutskott

Kopiera länk