Uncategorized

Pressmeddelande: Attentat mot vänsterpartistisk Lidingöpolitiker

Föreslagen bild JonasUnder helgen utsattes Vänsterpartiets styrelseledamot och partiets fjärde kandidat i kommunalvalet och presstalesman, tillika ordförande för Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm, Jonas Lundgren, för ett attentat i sitt hem. Hans ytterdörr och större delen av trappuppgången sprejades med hakkors och nazistisk propaganda. Detta hände kort efter att hans namn och bild lagts ut på den nazistiska hemsidan Info14. Anledningen sägs på Info14s hemsida vara att Jonas Lundgren skulle deltagit i en attack på medlemmar i en nazistorganisation tidigare under året och att han är en våldsam vänsterextremist, uppgifter som naturligtvis inte stämmer. Jonas Lundgren har tvärt om varit tydlig med att på sin blogg, Världen-Sverige-Lidingö, ta avstånd från politiskt våld, något som står alla fritt att läsa.

Under helgen utsattes Vänsterpartiets styrelseledamot och partiets fjärde kandidat i kommunalvalet och presstalesman, tillika ordförande för Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm, Jonas Lundgren, för ett attentat i sitt hem. Hans ytterdörr och större delen av trappuppgången sprejades med hakkors och nazistisk propaganda. Detta hände kort efter att hans namn och bild lagts ut på den nazistiska hemsidan Info14. Anledningen sägs på Info14s hemsida vara att Jonas Lundgren skulle deltagit i en attack på medlemmar i en nazistorganisation tidigare under året och att han är en våldsam vänsterextremist, uppgifter som naturligtvis inte stämmer. Jonas Lundgren har tvärt om varit tydlig med att på sin blogg, Världen-Sverige-Lidingö, ta avstånd från politiskt våld, något som står alla fritt att läsa.

– Det här är fruktansvärt, helt sinnessjukt, säger Ida Luther Näsholm, ordförande för Vänsterpartiet Lidingö. Att Jonas inte deltagit i någon våldsattack vet vi, det finns ett flertal vittnen till händelsen de syftar på, bland annat anställd personal från ungdomsförbundets kansli och elever på skolan där händelsen utspelade sig, dessutom sysslar som alla vet varken Vänsterpartiet eller vårt ungdomsförbund med våldsamheter. Den information som publicerats om Jonas på Info14 är felaktig. Uppenbarligen har de missförstått situationen, vilket för oss och Jonas och hans familj blir djupt olyckligt och obehagligt.
Det var i februari i år som Nationaldemokraternas Ungdomsförbund, med sällskap av Nationaldemokraternas partiledare Marc Abrahamsson, besökte Värmdö gymnasium vid Globen för att hålla bokbord som Ung Vänster Storstockholm med ett flertal medlemmar, däribland Jonas Lundgren, fanns på plats för att dela ut antirasistiska flygblad utanför skolan. Efter en dryg timme dök extremvänsteraktivister upp, tumult utbröt när en medlem ur Nationaldemokraternas ungdomsförbund blev attackerad av en av extremvänsteraktivisterna. Jonas Lundgren blev tillsammans med elever och lärare på skolan vittne till attacken och fotograferad på platsen när de bevittnar händelsen. Denna bild har nu lagts ut på Info14s hemsida där Jonas Lundgren utmålas som en, för de högerextrema, farlig våldsverkare. En spontan reaktion är naturligtvis att sätta detta i samband med attentatet mot hans hem.

– Det här är, tillsammans med det dåliga valet, oavsett hur det slutgiltiga resultatet blir, den andra katastrofen som drabbar vår partiförening inom loppet av en vecka, vi är absolut inte knäckta men känner oss något mörbultade, säger Ida Luther Näsholm. Framförallt är det obehagligt att högerextremisterna försöker splittra partiet genom att påstå att en av våra medlemmar skulle ha något med extremvänstern att göra. Vi tar ju avstånd från all form av våldsanvändning och intolerans i samhället. Det högerextrema våldet mot demokratikämpar är fruktansvärt rent generellt, men att någon av våra egna partiaktiva i kommunen skulle drabbas på det här sättet fanns inte i vår vildaste fantasi. De brukar ju mest ge sig på extremvänsterns militanta grupper och brukar inte vara särskilt intresserade av riksdagspartiernas avståndstagande från främlingsfientlighet, även om Jonas varit en aktiv antirasist.

– Att politiker attackeras eller hotas om våld för sina åsikters skull är naturligtvis helt oacceptabelt i ett civiliserat och demokratiskt samhälle, och det känns absurt att det ska kunna ske i ett land som Sverige. Än värre att man ska behöva utstå attacker eller attentat mot det egna hemmet. Vi är ju människor som alla andra och arbetar med politik på vår fritid för att vi engagera oss i samhällsfrågor vi tycker är viktiga. Det värsta är att det inte finns mycket vi kan göra för att lösa situationen, mer än att försöka stötta Jonas och hans familj. Alla vet ju samtidigt att människorna som gör denhär typen av saker rör sig i en terräng där det figurerar grovt kriminella och våldsdömda människor så vi är naturligtvis mycket skakade över det som inträffat, även om vi inte kan låta det påverka det dagliga politiska arbetet. Tyvärr får vi nog se hur fler politiskt aktiva antirasister ur fler partier kommer att drabbas av det högerextrema våldet framöver. Samhällsklimatet hårdnar, avslutar hon.

Kopiera länk