Uncategorized

Din (v)än Jonas Lundgren – fjärde namn på Vänsterpartiets kandidatlista till kommunfullmäktige

 

12154. Jonas Lundgren

4. Jonas Lundgren

Fjärde kandidat på listan är 18-årige Jonas Lundgren. Han är uppvuxen på Fregattvägen i Bodal och ni känner igenom honom såväl från partiföreningens styrelse och partidistriktets kulturutskott som från kulturlivet på ön där han bland annat varit en av krafterna bakom poesiprojektet Underjord och de välbesökta poesikvällarna dit många lidingöungdomar kommit både för att lyssna på och läsa upp sin egen poesi. Jonas har även under flera år arbetat med Lidingö Rock och drivit Nätverket Försvara Kulturen, som bland annat arrangerat en drogfri gratiskonsert med lidingöband för ungdomar på ön, även om hans huvudsakliga sysselsättning är som student på Täby Enskilda Gymnasium där han går författarlinjen. På fritiden hinner han även med att leda ungdomsförbundets lokalklubb Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Waxholm där han är ordförande, och skriva för den politiska tidsskriften Clarté.

Det blir mycket kultur…?
Ja, men det är ju också det jag tycker är roligt. Och väldigt viktigt. Kulturen är en viktig del av samhället, både för att sprida kunskap och för människors behov av att uttrycka sig, och ha roligt. I mitt eget liv är den ju såklart också viktig för mig som person.

Varför kandiderar du till fullmäktige för Vänsterpartiet?
För att medelåldern i kommunfullmäktige är alldeles för hög och för att ett ungdomsperspektiv på politiken vore önskvärt för att skapa en mer nyanserad kommunalpolitik som passar människor bättre.

Vilka är dina hjärtefårgor?
Kultur- och ungdomsfrågor är det jag brinner för. Lokalt på ön är det skolmatsfrågan, musikskolan och sommaröppna fritidsgårdar och ungdomsmottagning. Det är ju på sommaren när man är ledig från skolan som både fritidsgårdarna och ungdomsmottagningen behövs mest.
 
Hur kom du med i partiet?
Jag har varit aktiv i vänsterrörelsen i fem år och däribland i Ung Vänster. En naturlig fortsättning för mig var partiföreningen i Lidingö. Jag gick på ett första möte och insåg att partiföreningen var det absolut bästa sättet att kanalisera sina idéer om hur man kan förbättra situationen för Lidingös unga och i kommunens kulturliv. En viktig bidragande orsak var också Ida Luther Näsholms övertygelse (tjat) om att jag borde engagera mig i partiet.

Hur har partiet förändrats sedan du blev medlem?
Jag har inte varit med speciellt länge men jag tycker att man försöker städa bort den ”aggressiva” framtoningen. Jag är lite kluven till det. Det är ju svårt att vara glad med en regering som ständigt försämrar levnadsvilkoren, speciellt för unga och pensionärer.
 
Hur har samhället förändrats?
Det mest påtagliga är nog synen på kultur och kulturarbetare. Avskaffandet av verksamhetsbidrag för kulturpersonligheter säger en hel del om synen på kultur som den borgerliga regeringen har. Kultur är tydligen ingen samhällsnytta utan en ganska onödig hobby. Det är skitsnack.

Vad gör en människa till en bra politiker?
En bra politiker är ärlig, rak och principfast.

Vem tycker du är den ”snyggaste” politikern någonsin, aktuell eller historisk?
Aktuellt är det nog faktiskt Leif Pagrotsky, han är gruvligt cool och dessutom före detta kulturminister. Mannen måste ju vara oslagbar? Historiskt sett tycker jag att CH Hermansson är en beundransvärd person. Han har genomlidit de svåra åren då partiet hade det kämpigt och utsattes för rättsliga övergrepp som åsiktsregistrering och framförallt har han sett till att förändra den naiva inställningen till Sovjetunionen som fanns inom partiet.

Vad är det första du skulle göra som nyvald världspresident?
Avgå. Världspresident är precis som EU en överstatlig institution som tar makten ännu ett steg från folket, ett steg jag aldrig vill bidra till.

Vilket är ditt drömjobb?
Jag vill arbeta med människor och framförallt för människor. Sjuksköterska kan jag inte bli eftersom jag är rädd för både nålar och blod men annars är Anita Dorazio en god insperationskälla till hur man kan spendera sitt yrkesliv för att hjälpa andra.

Vad gör dig arg?
Att bli kallad för ”gymnasieelev med hög svansföring” (av kommunalrådet).

Vad gör dig glad?
När människor faktiskt på riktigt bryr sig om varandra och hjälper varandra. Och 1:a maj gör mig alltid lika glad. Små barn brukar ha svårt att sova dagen innan julafton, jag har svårt att sova dagen före 1:a maj.

Vad gör en människa till en bra (v)än?
Ärlighet.

Några samvetsfrågor:
Hur ofta kör du bil?
Jag har inte körkort och jag skiter i att det är en bra merit när man ska söka jobb. Jag tänker inte ta något.

När ljuger du?
Så sällan som möjligt låter ju som en ren lögn men det är vad jag strävar efter.

Brukar du tränga dig före i busskön?
Om jag inte fått kaffe på morgonen så är jag grinig, möjligen då. 

 

 

Kopiera länk