artikel

Stäng porrnästet Cabaret Royal

Med stöd från en rad grupper och organisationer vänder sig nu Ung vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm direkt till porrklubben Cabaret Royal. Budskapet: Så länge ni och andra av er sort finns kvar, kan Stockholm inte bli jämställt.

Under flera års tid har vi i Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm drivit långa och ihärdiga kampanjer mot porrklubben Cabaret Royal. Vi har skrivit i tidningar, gått ut på gator och torg. Vi har arrangerat manifestationer på Odenplan med kända talare som Vänsterpartiets Marianne Eriksson och lokala förmågor bland aktivisterna. Alltjämt har våra aktiviteter helt eller delvis förbigåtts med tystnad från såväl media som porrklubben i fråga. Nu har vi blivit garvade och hårda. Kampen är nu intensiv och målmedveten. Klubben Cabaret Royal ska bort.

Vår tro är att ett av de mest framgångsrika sätten är att skapa bred uppslutning runt kampen. Denna gång har vi haft arbetsnamnet Antipornografisk Aktion (APA) på projektet, som har gått ut på att samla många olika organisationer med ett brett politiskt spektra för att visa att högerns myt om att de enda som ställer sig upp mot kvinnoförtrycket skulle vara ”rabiata feminister”. Organisationer från SSU till Unifem och Feministiskt initiativ står bakom vårt brev till porrklubben. Från början var tanken att vi ville ha en hundraprocentig uppslutning från hela det politiska spektrat. Detta visade sig vara i grunden omöjligt. Våra krav, som innefattade krav på mänskliga rättigheter, nonchalerades av vissa politiska företrädare. För oss står det klart vilka som i vått och torrt står på torskarnas och porrkungarnas sida.

Vårt resonemang är lika solklart som enkelt. Sverige är ett land som är föregångare för andra länder i Europa och övriga världen, genom sexköpslagen. Ändå finns det goda och legala medel för män att köpa tillgång till kvinnors kroppar i dagens Sverige. Sexuell posering i webbkameror på internet har också på senaste tiden blivit en snabb inkomstkälla som unga tjejer luras in i. Detta rör också porrklubbar där så kallad sexuell posering är tillåten, alltså ska kunden inte rent fysiskt få röra vid kvinnan. Sexköpslagen säger att det i Sverige är olagligt att köpa sig tillgång till en annan människas kropp. Detta borde av naturliga skäl också innefatta sexuell posering. Så är inte fallet.

Det främsta skälet till att vi som feminister bedriver aktivt arbete mot porrklubbar är naturligtvis att porrklubbarna är en faktor som cementerar synen på kvinnokroppen som handelsvara. Denna föreställning är historiskt sett en av grundpelarna som upprätthåller det patriarkala samhället, ett samhälle som på lång sikt ingen gynnas av. Problemet är att många politiska företrädare hellre ser till den kortsiktiga vinsten än den långsiktiga förlusten. En inte allt för långsökt jämförelse skulle kunna vara synen på miljön. Miljön är också ett område där man kan välja att tjäna kortsiktigt på kärnkraft eller inse att kärnkraftsavfallet inte har ett långsiktigt slutförvar. När slutförvaret inte längre håller tätt eller radioaktivitet läcker ut i naturen så kommer även kärnkraftsvännerna att drabbas av konsekvenserna.

Vi tänker aldrig stillatigande se hur unga och äldre män strömmar in och ut från Cabaret Royal. Vi tänker sparka igen dörren. Därför hoppas vi att vårt brev kommer att bli en kännbar kraftmätning mellan Cabaret Royals vinstintresse och den breda opinionen mot porrklubben. 

Läs det öppna brevet till Cabaret Royal som bland annat undertecknats av Vänsterpartiet Lidingö: https://etc.se/22839/oeppet-brev-till-porrklubb

Kopiera länk