artikel

Pressmeddelande: Kommunen betalar skamlöner till unga

Vänsterpartiet har länge jobbat för att Lidingö ska erbjuda kommunala sommarjobb för ungdomar i kommunen. I år har sommarjobb erbjudits till unga med särskilda behov. Detta är visserligen bra men det har inneburit att endast 30 ungdomar på Lidingö kunnat erbjudas ett sommarjobb.

För några dagar sedan publicerade Dagens Nyheter en artikel där man visar att en 15åring som jobbat på Lidingö fått en timlön på 50 kronor i timmen.
– Som jag ser det bör en kommun som Lidingö gå före som arbetsgivare och vara ett gott föredöme för andra, inte betala underlöner på 8000 kronor i månaden. Det är respektlöst, säger Ida Luther Näsholm, ordförande för Vänsterpartiet Lidingö.

Vänsterpartiet anser att det över huvud taget är viktigt att kommunen erbjuder unga sommarjobb. Vi ser det som en självklar del av den borgerliga majoritetens arbetslinje.
– Om Moderata Ungdomsförbundets vallåt ”Sverige jobbar” är allvarligt menad borde man inte ha exkluderat de grupper man inte vill ge stöd för att kunna tjäna egna pengar. Ungdomar verkar vara ett utmärkt exempel på det. När Lidingö Stad vägrar betala ut vettiga löner är jag nog inte den enda som blir heligt förbannad, säger Jonas Lundgren, presstalesperson för Vänsterpartiet Lidingö. Vänsterpartiet kräver en ordentlig översyn av sommarjobbslönerna för kommunens sommarjobb till nästa år. Vettiga löner för utfört arbete är en rättighet oavsett hur gammal man är. Presskontakt: Jonas Lundgren, presstalesperson Vänsterpartiet Lidingö

Kopiera länk