Uncategorized

Din (v)än Ida Luther Näsholm – första namn på Vänsterpartiets kandidatlista till kommunfullmäktige

Den 19 september är det val till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige, och redan i februari offentliggjorde vi i Vänsterpartiet Lidingö hur vår valsedel kommer att se ut i kommunalvalet. För att ni ska lära känna våra kandidater lite bättre och få reda på mer om vilka frågor de driver kommer vi under våren att presentera dem en och en i artiklar här på hemsidan och låta dem svara på frågor om sig själva och sin politik.

v41. Ida Luther Näsholm:

Den 19 september är det val till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige, och redan i februari offentliggjorde vi i Vänsterpartiet Lidingö hur vår valsedel kommer att se ut i kommunalvalet. För att ni ska lära känna våra kandidater lite bättre och få reda på mer om vilka frågor de driver kommer vi under våren att presentera dem en och en i artiklar här på hemsidan och låta dem svara på frågor om sig själva och sin politik.

1. Ida Luther Näsholm:

Som första namn till kommunfullmäktige 19 september för Vänsterpartiet Lidingö står Ida Luther Näsholm. Trots sin unga ålder är Ida redan en av de mest framstående unga politikerna i kommunen. Ida har redan hunnit med en utbildning till språkvetare, men har jobbat med andra saker, nämligen som politisk sekreterare för Ung Synskadade och som ombudsman för Ung Vänster Storstockholm. Idas gedigna bakgrund som mångårig och populär ordförande för Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm och på senare år för Vänsterpartiet Lidingö gör henne till en av de mest namnkunniga vänsterprofilerna i Lidingö. Det finns många sammanhang där man träffar på Ida, redan idag som ersättare i kommunfullmäktige, som ledamot av Vänsterpartiet Storstockholms distriktsstyrelse, som ledamot av styrelsen för Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm och som bloggare.

Varför kandiderar du till fullmäktige för vänsterpartiet?
För vänsterpartiet för att det är det enda partiet som har en helhetslösning för ett socialt, ekonomiskt, ekologiskt och jämställt långsiktigt hållbart samhälle.  Till kommunfullmäktige för att jag gärna representerar vår utomordentliga partiförening i kommunen och för att kommunalpolitik är ett konkret sätt att komma nära de politiska frågorna.  Det är lätt att engagera sig i det som händer i ens egen geografiska närhet.

Vilka är dina hjärtefårgor?
Jämställdhet och regleringen av arbetslivet och arbetsmarknaden.

Hur kom du med i partiet?
Jag gick med i ungdomsförbundet från början, för att jag var arg och mådde dåligt av att se hur samhället såg ut, t ex av hur lite det talas om och görs åt mäns våld mot kvinnor, könsmaktsordningen och könsrollerna som tvingar in både kvinnor och män i roller de inte vill ha, och var aktiv där ett tag innan jag av en slump och för att uträtta ett ärende för ungdomsförbundets räkning besökte partiföreningen på Lidingö…  På den vägen är det och nu har jag varit aktiv både i partiet och undomsförbundet i ganska länge, även om partiet av naturliga skäl på nare tid tagit det mesta av mitt engagemang.   

 Hur har partiet förändrats sedan du blev medlem?
Inte så väldigt mycket vad jag märkt, jag har varit med så kort tid. Men generellt tror jag att partiet är mer tydligt feministiskt nu än vad det var förr, och jag har även fått intrycket av det förr fanns en del lite oklara luddiga värderingar, bl a om Sovjet, som hängde kvar. Men det var ju långt före min tid.

Hur har samhället förändrats?
Ja, de senaste åren nästan bara till det sämre eftersom vi haft en högerregering som under sin tid gärna trampat på sjuka, på människor som på olika sätt är utanför samhället och har svårt att ta hand om sig själva eller på dem som råkat förlora sin anställning. Det är en väldigt vulgär och ovärdig utveckling, både för Sverige som land och för människan.  Dessutom har man försökt driva igenom en attitydförändring för att luckra upp den arbetsrättsliga lagstiftningen som de allra flesta människor är oerhört beroende av för att klara sin vardag, och som tagit nära 200 år för oss som förvärvsarbetar att kämpa oss till.  

Vad gör en människa till en bra politiker?
Att man klarar av att följa sin egen inre kompass oavsett vad som händer runtomkring och oavsett vilka dumheter andra hittar på.  Att man klarar av att vara ärlig och bemöta både sanna och osanna påståenden på ett sakligt sätt.

Vem tycker du är den ”snyggaste” politikern någonsin, aktuell eller historisk?
Oj, svårt att komma på någon på rak arm. Rent modemässigt kan jag ju inte påstå av någon av de historiska gamla skäggiga profilerna fungerar som stilförebilder, så det måste bli någon annan.  Någon som både skulle kunna fungera som stilförebild och som lagt grund för den moderna feministiska politiken och gjort ett snyggt avtryck för eftervärlden är ju Aleksandra Kollontaj. Annars generellt tycker jag att det är snyggt med politiker som vågar uttrycka sin personlighet också utseendemässigt och inte bryr sig så mycket om vad andra tycker om deras klädsel, oavsett vilket håll kritiken kommer ifrån. Josefin Brink verkar ju våga utmana i riksdagen och har en egen smak, t ex.  Och all heder åt Mona Sahlin som vågade fotografera sig med sin lyxiga väska, trots att man från alla möjliga håll skulle angripa det, bara för att det var en kvinnlig accessoar och för att det var ett enkelt sätt att angripa en kvinna med makt. Ingen frågade sig hur mycket Thomas Bodströms kostymer kostade, eller var Leif Pagrotsky köpte sina skor.       

Vad är det första du skulle göra som nyvald världspresident?
Hitta ett effektivt system och en konstruktiv form för omfördelning i världen och dirigera om alla resurser som idag läggs på t ex vapenexport, alkohol- och tobaksindustrin eller flyttas runt i porrindustrin till områden där de gör nytta.  Både de stora destruktiva krafterna och onödiga sekundära utgifterna i samhället skulle minska radikalt och vi skulle kunna bekämpa både krig, fattigdom och mäns våld mot kvinnor och överordning i världen på samma gång, vilket är mycket svårt att uppnå idag då för starka krafter kämpar emot en rättvis världsordning.  

Vilket är ditt drömjobb?
Jag vet faktiskt inte, men antingen vill jag nog driva en egen verksamhet av något slag, eller så vill jag arbeta med ”rätt och fel” i någon form; med juridik, etik, politik eller som facklig ombudsman. Ett välbetalt kulturarbete där jag kan skriva debattartiklar, romaner eller arga krönikor hela dagarna skulle inte heller vara helt fel.    

Vad gör dig arg?
Förtryck och utnyttjande.  Människor som tror att det är okej att på ett större plan förstöra för andra, eller när människor inte vågar säga ifrån när något är uppenbart fel. Urlakandet av arbetsrätten gör mig väldigt arg, och att människor av rädsla för att förlora sin inkomst känner sig tvungna att acceptera missförhållanden och brott mot arbetsrättsliga principer på jobbet. Sedan brukar jag bli väldigt arg när jag hör hur fruktansvärt föraktfullt en del killar och män kan sitta och prata om kvinnor på tunnelbanan och liknande. För en tid sedan sa en kvinna till mig, på tal om att kvinnor ofta motarbetas i politiken, att ”det får man ta”.  Det gjorde mig väldigt arg, jag tyc ker inte att man ska ta skit från folk eller acceptera att bli illa behandlad.  

Vad gör dig glad?
För det mesta personliga ”småsaker” i vardagen som vänskap och uppskattning, annars när man hör någon makthavare av något slag säga något som man kan hålla med om på tv.
  
Vad gör en människa till en bra (v)än?
Till stor del samma saker som gör en människa till en bra politiker, ganska allmänmänskliga goda egenskaper; att man klarar av att följa sin egen inre kompass oavsett vad som händer runtomkring, sedan att man är ärlig, kärleksfull och omtänksam på det personliga planet. En bra vän måste ju naturligtvis också tycka om en som den man är.

Samvetsfrågor:
Hur ofta kör du bil?
Någon enstaka gång om året, jag avskyr att köra bil, däremot är jag väldigt stolt över att jag lyckats ta körkort! Dock åker jag bil ganska ofta, även i onödan tyvärr. Skulle jag känna mig mer bekväm med att köra skulle jag säkert köra själv oftare också.  

När ljuger du?
När jag tycker att den jag ljuger för förtjänar det, om någon t ex försöker kräva saker av mig som den inte har rätt att kräva, kan vara personlig information av något slag te x, händer det att jag ljuger för att slippa undan. Som tur är hamnar jag sällan i den situationen att jag inte blir respekterad utan ”tvingas” ljuga.  

Brukar du tränga dig före i busskön?
Kanske inte direkt tränga mig, däremot händer det att jag smyger mig förbi den sk kön och ställer mig i kuren. Det är väldigt konstigt att folk väljer att ställa sig på rad utanför kuren istället för att stå under tak när det t ex är dåligt väder, bara för att slippa stå nära de en eller två andra som redan står i kuren, eller varför de nu gör det. Då tycker jag faktiskt att de får skylla sig själva om folk går förbi.

Kopiera länk