artikel

En bra mat i Äldreboendena bör vara en självklarhet på Hälsans Ö!

Vänsterpartiet har nu antagit ett politiskt uttalande angående maten på Äldreboendena. Vi vill att den behandlas på samma vis som vi vill att man behandlar maten på Lidingös skolor. Bra mat är en självklarhet och Vänsterpartiet värnar Lidingös äldre.

Vänsterpartiet Lidingö vill satsa på välfärden. Dit hör maten – bra mat för barn och äldre borde vara en självklarhet på hälsans ö!
Vi i Vänsterpartiet Lidingö har tagit ställning för en bättre skolmat i kommunens skolor. Vi vill ta bort centralköken och ersätta dem med kök där maten tillagas på plats i skolköket. En närbesläktad frågar är maten som serveras inom äldrevården. Måltiderna på äldreboendena i Lidingö är också en sådan sak som väkt starka reaktioner bland anhöriga till äldre människor som bor på dessa äldreboenden.
 
Vänsterpartiet Lidingö intar, i frågan om maten inom äldreomsorgem, samma ställningstagande som i frågan om skolmaten. En del i detta är att maten lagas på plats på äldreboendet. Hel och halvfabrikat ska så långt möjligt undvikas. Även de som behöver konsistensanpassad kost ska få en mat som både smakar bra och ser aptitlig ut. Måltidssituationen måste präglas av lugn, värdighet och respekt för hur varje individ vill ha sin måltid.
 
På samma sätt måste fler äldre som har hemtjänst kunna få maten lagad i sitt hem. Få mat anpassad just för mig, och få känna lukten av mat från sitt kök.
 
Att vara äldre innebär att man har varit aktiv på arbetsmarknaden under hela sitt liv, att vara äldre innebär att man har levt och bidragit till samhällsbyggandet. Våra äldre förtjänar att behandlas med respekt. En sak som vore väldigt enkel i detta sammanhang är att ge de äldre en god och näringsriktig mat på äldreboendena.
 
Att vara gammal på Lidingö ska vara att vara uppskattad och känna att ens medmänniskor behandlar en med respekt och visar uppskattning för ens kunnande och livserfarenheter.

Uttalande antaget av Vänsterpartiets medlemsmöte den 19/11 utarbetat av
Jonas Lundgren, Kultur- och ungdomspolitisk talesperson
Sven-Erik Wånell, ledamot av kommunstyrelsen

Kopiera länk